Povestea mea

Gelu Marin Oltean (n. 22 iulie 1968, Cluj-Napoca, Cluj) este un chestor român de poliție care a îndeplinit funcția de șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și ulterior secretar de stat al acestui minister, coordonator al Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI).

Biografie

Gelu-Marin Oltean [1] s-a născut la data de 22 iulie 1968 în Cluj-Napoca. A intrat în 1990 în Academia de Politie „Alexandru I. Cuza”, Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o în 1994 cu diplomă de licență în științe juridice și gradul de locotenent, specializarea: Drept, ordine publică, combaterea crimei organizate și antidrog. În 1998 a absolvit studii postuniversitare la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea drept penal. Își continuă studiile la aceeași universitate, Facultatea de Istorie și Filozofie, cu doctoratul în Filosofie politică , cu tema: „Politica U.E. în domeniul Justiție și Afaceri Interne”, avându-l îndrumător pe actualul ambasador al României la Vatican, prof. univ. dr. Liviu-Petru Zăpârțan, în 2009.

Din 1994 până în 1998 a lucrat în Cluj-Napoca și, respectiv, București în Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO), obținând gradul de căpitan.

Din 1998 până în 2002 a lucrat în UM 0962, devenită ulterior Direcția Generală de Informații și Protecție Internă, iar din 1999 a devenit șeful Biroului de Informații din cadrul Serviciului Independent de Informații și Protecție Internă Cluj. În 2001 a obținut gradul de maior.

În septembrie 2002, când s-a creat instituția atașatului de interne, a fost ales atașat de afaceri interne în Republica Italiană, până în august 2006, având funcția de consilier diplomatic, în cadrul Ambasadei României la Roma. În aceeași perioadă, a obținut alte două grade profesionale, respectiv comisar și comisar-șef, la excepțional. Ultimul fiindu-i acordat de către Ministrul de Interne, în direct, la televizor.

În 2006 s-a întors în România, unde a fost numit Director al Diviziunii de Operațiuni Speciale din cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI).

În noiembrie 2007 a devenit Director al Diviziunii Cancelariei din cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), până în iunie 2009.

În noiembrie 2007 a fost detașat temporar ca ofițer de legătură în Italia, pentru a coordona o echipă de 33 de polițiști români trimiși în regim de urgență de către Guvernul României să sprijine activitatea Poliției Italiene, ca urmare a cazului Mailat (un cetățean român a fost suspect de uciderea soției unui amiral Italian).

Din 2009 până în aprilie 2012 a fost detașat de către Ministerul Afacerilor Interne ca director adjunct în cadrul Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (O.R.N.I.S.S.).

În aprilie 2012 a fost numit șeful Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI).

În 27 noiembrie 2012, comisarul-șef Gelu-Marin Oltean a fost avansat prin decret prezidențial la gradul de chestor de poliție (general o stea).

În 22 decembrie 2012, Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI) este transformată în Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI) și în 4 ianuarie 2013, Chestorul Gelu-Marin Oltean este numit Secretar de Stat în M.A.I. și șef al acestui Departament.

De asemenea, în perioada 2010-2012, a fost profesor asociat în cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Departamentul de Studii Internaționale și istorie contemporană.

În 28 noiembrie 2013, chestorul de poliție Gelu-Marin Oltean a fost avansat prin decret prezidențial la gradul de chestor principal (general două stele).

În 28 iulie 2014, demisionează la cerere și este numit consilierul personal al Viceprim-ministrului pentru Securitate Națională și Ministrul Afacerilor Interne.

A fost șeful structurii de informații a Ministerului Afacerilor Interne sub doi prim-miniștri Mihai Răzvan Ungureanu și Victor Viorel Ponta precum și sub cinci miniștri din patru partide: Gabriel Berca, Ioan Rus, Mircea Dușa, Radu Stroe și Gabriel Oprea. În istoria acestei structuri, doar doi șefi au lucrat cu mai multi miniștri, Virgil Ardelean, zis Vulpea, cel mai longeviv șef și Gelu-Marin Oltean, considerat de presă “Puiul Vulpii’.

În februarie 2015 este detașat în Ministerul Afacerilor Externe și numit Ministru Consilier în cadrul Ambasadei României în Republica Italiană.

În octombrie 2016 este retras de la post, datorită punerii în mișcare a acțiunii penale într-un dosar penal instrumentat de către Direcția Națională Anticorupție.

În 28 februarie 2017 este trecut în rezervă prin decret prezidențial, fiind pensionat medical, având mai multe boli grave. El consideră că aceasta a fost prima lui viață și în a doua nu a mai vrut să aibă de-a face cu ea.

În același an, 2017, a început să aibă o căutare și o viață spirituală, studiind intens Biblia și pe parcursul a doi ani a fost de patru ori în jungla amazoniană, în Peru, participând la diete de purificare cu Ayahuasca, unde s-a vindecat complet de toate bolile avute.

În decembrie 2018, dosarul penal în care a fost implicat a fost clasat de către aceeași instituție, Direcția Națională Anticorupție, pentru inexistența faptelor penale pentru care a fost acuzat.

În același dosar au fost implicați mai mulți ofițeri, factori de conducere din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și un Ministru de Interne. Ca urmare a acestui scandal mediatic, prim-ministrul din acea vreme, Dacian Cioloș, a ales desființarea acestui Departament, pensionarea unui număr impresionant de ofițeri, majoritatea tineri și ulterior crearea unei alte structuri, cu rang inferior de organizare și competențe reduse, respectiv Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), structură militarizată.

Totodată, doi ofițeri implicați în acest dosar s-au îmbolnăvit în timpul anchetei de o boală rară, boala Castleman și au decedat.

În decembrie 2019, Gelu Oltean, a fost arestat preventiv în România, pentru consum medical de Ayahuasca, alături de medicul său curant, doctor Amal Vanessa Youness, prezumtiva faptă fiind de trafic internațional de droguri de mare risc și altele, conexe acesteia. După trei luni și trei zile de arest preventiv, au fost eliberați.

În același dosar a fost inculpat și Gabriel Crețu, adjunctul SPP, care s-a pensionat.

Oltean Gelu se consideră un om total schimbat, cu două vieți complet diferite.

Controverse

În presa românească, în diverse articole, a fost prezentat și s-a vehiculat că ar fi consilierul, prietenul, sfătuitorul, asociatul, “Puiul Vulpii”, al generalului Virgil Ardelean, șef al DGIPI în perioada 1998-2007.

S-au făcut speculații că ar face parte din grupul de la Cluj, un apropiat al ministrului Ioan Rus, al prim-ministrului Dacian Cioloș, al omului de afaceri Ion Țiriac, al prim-ministrului Victor Ponta, al prim-ministrului Emil Boc, al fostului președinte Traian Băsescu[2], al viceprim-ministrului Gabriel Oprea precum și al mai multor miniștri de interne care l-au promovat și menținut în funcție.

De asemenea, s-a mai speculat implicarea sa în mai multe dosare penale, alături de senatorul Marius Isăilă, precum și de senatorul Horea Uiorean, însă aceste speculații nu au putut fi confirmate.

Un alt subiect intens speculat de presă este reprezentat de apropierea de Laura Codruța Kovesi, pe de o parte; pe de altă parte este sugerată o profundă relație de dușmănie și antipatie, inclusiv luptă de putere între cei doi.

Lucrări Publicate

 • Alexandru C., Pop S., Oltean M.G., Polițist sau diplomat? Ghid al atașatului de afaceri interne, Editura Ministerului Administrației și Internelor (2005), ISBN 973-745-002-7
 • Constantin-Antim D., Ivanov E., Ardelean F.C., Timofte C.S., Oltean M.G., ș.a., Anuarul Școlii Doctorale de Filosofia Politicii 1, Editura Saga (2007), ISSN 1844-5691
 • Marin R., Baciu S., Oltean M.G. , Galoș L., Zabou D., Ardelean M., Pop S., Șchiopu D., Popa D., Lexic profesional. Dicționar poliglot cu termeni juridici și polițienești, Editura Ministerului Internelor și Reformei Administrative (2008), ISBN 978-973-745-065-4
 • Zăpârțan L.P., Constantin-Antim D., Ivanov E., Ardelean F.C., Timofte C.S., Oltean M.G., ș. a., Anuarul Școlii Doctorale de Filosofia Politicii 2, Editura Eikon (2009), ISSN 1844-5691

Lucrări în curs de apariție

 1. M. Oltean (2020), Generalul și Ayahuasca
 2. M. Oltean (2020), Decalcifierea glandei pineale

Note

 • Gherghina S., Jiglău G, Pecican O., Pop F., Tratatul de la Lisabona – UE către reforma instituțională și consens, Editura Dacia (2008), ISBN 978-973-35-2401-4, pp. 7
 • Redacţia, „Dezvăluiri! Cine e păpuşarul scandalului Bercea.“Vulpea” coordonează A Treia Frăţie a Securităţii”, „Nasul TV”, 26 iunie 2014

Bibliografie

 • Gherghina S., Jiglău G, Pecican O., Pop F., Tratatul de la Lisabona – UE către reforma instituțională și consens, Editura Dacia (2008), ISBN 978-973-35-2401-4, pp. 7
 • Decret nr.762 din 27 noiembrie 2012 privind acordarea gradului profesional de chestor de politie unui comisar-șef de poliție din Ministerul Administrației și Internelor;
 • DECIZIE nr. 15 din 4 ianuarie 2013 pentru numirea domnului Gelu-Marin Oltean în funcția de secretar de stat, coordonator al Departamentului de informații și protecție internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
 • Decret nr. 1014 din 28 noiembrie 2013 privind înaintarea în gradul profesional următor a unui chestor de poliție din Ministerul Afacerilor Interne;
 • Decret semnat de Președintele României din 28 februarie 2017, privind încetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor principal de poliție Oltean Gelu-Marin cu Ministerul Afacerilor Interne