Acesta era titlul unui articol de fond în anul 2006, iar pe coperta revistei românești era poza lui Franco Frattini.

Pe atunci era Vicepreședintele U.E. și Comisar European pe J.A.I.

O persoană de mare caracter, determinare și verticalitate în ceea ce privește Romania, într-un moment de mare cumpănă prin care trecea țara noastră și în care ne ardea buza.

Și acest OM ne-a susținut necondiționat, fără să se depășească o barieră a normalității și a bunului simț.
Chiar dacă mulți au încercat, așa cum se practică de multe ori în politică, să îi dea o altă conotație apropierii sale de Romania. Presa vremii a scris multe. Și mai multe s-au vorbit prin tufe.
Dar cine știe, cunoaște adevărul și nu sunt puțini, iar cine doar crede, rămâne părierist.

Și în plus a fost un mare prieten a D.G.I.P.I. Pe care o respecta, mult peste limita normalului diplomatic.
Țin minte că ulterior, la un Consiliu J.A.I. la Ljubljana, m-a chemat din mulțime să mă întrebe ce face „la Piuma Bianca”, făcând referire la fostul șef a structurii de informatii, gen. Virgil Ardelean și să mă roage să amân vreo două luni lansarea unei cărți ale mele pe care intenționa, la rugămintea mea, să mi-o prefațeze. Motivul amânării era, informându-mă in privat, că urma peste două zile să-și prezinte demisia și să se întoarcă în „viesparul” din acea vreme din Italia.

Ca de multe ori în diplomație, ulterior, țara noastră i-a întors spatele și l-a uitat.

În 24.12.2022 Franco Frattini și-a încheiat călătoria pe această școală Pamant și s-a intors acasă, într-o lume a luminii, dreptății și a recunoștinței față de misiunea oricui.

Un ultim omagiu „Ministro”, o călătorie frumoasă și lină în continuare  și îți mulțumim!